۷ نتیجه برای صیادی نیا
سمیرا کاتبی، طیبه زارعی، مهرداد صیادی نیا، مجید وطن خواه، پوریا ادیبی، مهرداد ملک شعار، شهرام شفا، منصور دیلمی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه منحنیهای یادگیری در درک کسب مهارت و توسعه مهارت، بهویژه در جراحیهای پیچیده پزشکی مانند زنان و زایمان ضروری است. آموزش شبیهسازیشده ازطریق واقعیت مجازی یک راه امیدوارکننده برای تقویت مهارتهای جراحی در زنان و زایمان ارائه میدهد. هدف از این مقاله، مرور مطالعاتی است که این روشهای جراحی را با استفاده از واقعیت مجازی تدریس کردهاند و به بررسی منحنی یادگیری آن پرداختهاند.
روش ها در مطالعه حاضر، مرور سیستماتیک با پیروی از دستورالعملهای PRISMA انجام شد. جستوجوها با استفاده از کلمات کلیدی واقعیت مجازی، منحنی یادگیری و زنان و زایمان در پایگاههای اطلاعاتی اسکوپوس، وبآوساینس، امبیس، مدلاین و پابمد و کتابخانه کاکرین و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مگیران، علمنت و موتور جستوجوگر گوگلاسکالر تا فروردین ۱۴۰۳ (بدون محدودیت زمانی) انجام شد. مطالعات واجد شرایط تحت انتخاب، استخراج دادهها و ارزیابی کیفیت قرار گرفتند. سنتز کمی شامل ادغام و میانگینگیری دادهها برای ترسیم منحنی یادگیری ترکیبی بود.
یافته ها مرور سیستماتیک شامل ۱۲ مطالعه با تمرکز بر اعتبار، قابلیت اطمینان و نتایج یادگیری شبیهسازهای واقعیت مجازی در آموزش جراحی زنان بود که شامل شرکتکنندگانی از مبتدی تا متخصص میشد. جراحان باتجربه با شبیهسازی واقعیت مجازی که بهبود قابلتوجهی را در عملکرد ایجاد میکند، بهطور مداوم از افراد تازهکار بهتر عمل میکردند. منحنیهای یادگیری بهطور قابلتوجهی بین افراد تازهکار و متخصص متفاوت بود. تازهکارها پیشرفتهای قابلتوجهی نسبت به تکرارها نشان میدهند که اغلب بعد از تکرارهای دوم تا ششم افزایش مییابد. برعکس، متخصصان منحنیهای یادگیری کوتاهتری را نشان دادند که خیلی زودتر در آنها صعود رخ میداد که نشاندهنده سطح مهارت پایه بالاتر است. منحنی یادگیری، تلفیقی از روند واضحی از بهبود عملکرد با افزایش تکرارها را به تصویر میکشد که به اوج ۸۴/۰۱ درصد در تکرار پنجم میرسد که نشاندهنده کسب مهارت مؤثر در طول زمان (البته با نوسانات بالقوه یا افزایش سطح پس از آن) است.
نتیجه گیری درنتیجه، واقعیت مجازی یک پلتفرم امیدوارکننده برای افزایش مهارتهای جراحی در زنان و زایمان ارائه میکند. همچنین منحنیهای یادگیری مناسبی ارائه میکند که نشاندهنده پیشرفتهای قابلتوجهی نسبت به تکرارها، بهویژه در میان تازهکاران است.
مهرداد صیادی نیا، مهرداد ملک شعار، بی بی منا رضوی، طیبه زارعی، مجید وطن خواه، پوریا ادیبی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه آموزش پزشکی و تربیت نیروی انسانی کارآمد در حوزه سلامت همواره مورد توجه برنامهریزان آموزشی بوده است. باتوجهبه اینکه حضور در دانشگاه برای بسیاری از دانشجویان، تجربههای خوشایندی به همراه دارد، ولی برای برخی از آنان فعالیتهای تحصیلی منجر به فرسودگی میشود. این مطالعه با هدف بررسی فرسودگی تحصیلی در دانشجویان علومپزشکی ایران انجام شد.
روش ها این مطالعه مروری با هدف ارزیابی فرسودگی تحصیلی در دانشجویان علومپزشکی ایران انجام شد. جستوجوها برای شناسایی مطالعات مرتبط در پایگاههای اطلاعاتی دادههای فارسیزبان پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مگیران، علمنت و موتور جستوجوگر گوگلاسکالر در بازه زمانی سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ انجام شدند. استراتژی جستوجو از ترکیبی از کلمات کلیدی و عناوین موضوع و کلمات کلیدی مرتبط با فرسودگی، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان و علومپزشکی، بود. عناوین و چکیده مقالات بهطور مستقل توسط ۲ نفر از نویسندگان براساس معیارهای ورود و خروج غربالگری شدند. اختلاف در انتخاب مطالعه ازطریق بحث یا مشورت با یک بازبین سوم حل شد. یک فرم استاندارد استخراج داده برای گرفتن اطلاعات مربوطه از مطالعات گنجاندهشده ایجاد شد. اطلاعات موردبررسی شامل نویسنده، سال انجام مطالعه، محل انجام مطالعه، حجم نمونه، جامعه هدف، نوع مطالعه، ابزار سنجش، میانگین نمره فرسودگی تحصیلی / فراوانی، سن، جنسیت، معدل، محل سکونت، علاقه به رشته تحصیلی و وضعیت تأهل بود.
یافته ها ۴۳ مطالعه پس از بررسی معیارهای ورود وارد مطالعه شدند. جامعه هدف شامل کلیه دانشجویان علومپزشکی (هوشبری، بهداشت، پزشکی، توانبخشی، پرستاری، دندانپزشکی، فوریت پزشکی، اتاق عمل) بود. نوع مطالعه در مطالعات انجامشده بهصورت توصیفیهمبستگی، توصیفیمقطعی و توصیفیتحلیلی بود. ابزار سنجش اطلاعات در مطالعات انجامشده شامل پرسشنامه برسو (۲۶ مطالعه)، ماسلاخ (۱۲ مطالعه)، Schaufeli (۱ مطالعه)، Burnout (۲ مطالعه) و پرسشنامه فرسودگی تحصیلی سالملا ـ آرو ۲ مطالعه، بود. میزان فرسودگی تحصیلی در مطالعات انجامشده از ۰/۶۴±۱/۷۳ (دامنه نمره صفر تا ۴) تا ۹/۳±۱۲۰/۰۵ (مجموع ۳ حیطه فرسودگی) بود. در برخی از مطالعات بین متغیرهای سن، جنسیت، وضعیت تأهل، محل سکونت، معدل و علاقه به رشته تحصیلی با فرسودگی تحصیلی ارتباط آماری معنیداری یافت شد.
نتیجه گیری نتایج مطالعه حاضر نشان داد در تمامی مطالعات شیوع فرسودگی تحصیلی در دانشجویان وجود دارد که دور از انتظار نیست، زیرا دانشجویان با فرایندهای مختلف آموزشی در طی تحصیل مواجه میشوند و گاه از محیط آموزشی خود ناراضی و با آن ناسازگار هستند و این خود موجبات بروز فرسودگی را به وجود میآورد. بنابراین شناسایی عواملی که به کاهش فرسودگی تحصیلی در دانشجویان علومپزشکی منجر میشود، ضروری به نظر میرسد.
هانیه راد، طیبه زارعی، مهرداد صیادی نیا، مجید وطن خواه، پوریا ادیبی، بی بی منا رضوی، مهرداد ملک شعار،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: کلاس درس خط مقدّم جبهه تعلیم و تربیت است که مسئولیت اداره آن و تحقق اهداف آموزشی و درسی را به عهده استاد است، بنابراین استادان در نقش مدیر کلاس ایفای نقش میکنند. بنابراین هدف از انجام این مطالعه بررسی عوامل موثر بر حضور دانشجویان در کلاس درس، می باشد.
روش کار: در این مطالعه مروری جستجوها بر اساس پایگاههای اطلاعاتی داده های فارسی زبان (جهاد دانشگاهی) SID، مگیران، علمنت و موتور جستجوگر گوگل اسکالر بدون محدودیت زمانی جستوجو شدند. استراتژی جستجو از ترکیبی از کلمات کلیدی و عناوین موضوع و کلمات کلیدی مرتبط با حضور دانشجویان، کلاس درس، علوم پزشکی، ود. یک فرم استاندارد استخراج داده برای گرفتن اطلاعات مربوطه از مطالعات گنجانده شده ایجاد شد.
نتایج: جستجوی جامع پایگاههای اطلاعاتی مربوطه در مجموع ۷۰۱ رکورد به دست آورد. ۱۱ مطالعه معیارهای ورود را داشتند و در مرور حوزه ای قرار گرفتند. عواملی مانند تسلط استاد به درس، مفید بودن مطالب مطرح شده در کلاس و علاقه به مبحث درسی در افزایش میزان حضور در کلاس درس بیشترین اهمیت را داشتند.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در افزایش میزان حضور در کلاس، عواملی دخیل هستند که مهم ترین آن ها در وهله اول مسایل مربوط به استاد (تسلط استاد به درس ، مفید بودن مطالب مطرح شده در کلاس و علاقه به مبحث درسی)؛ می باشد.
هانیه راد، طیبه زارعی، مهرداد صیادی نیا، مجید وطن خواه، پوریا ادیبی، بی بی منا رضوی، مهرداد ملک شعار،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: ارزشیابی اعضای هیات علمی پزشکی یکی از جنبه های مهم آموزش پزشکی است و تحقیقات در این زمینه طی سالیان متمادی در حال رشد بوده است.
روش کار: یک رویکرد کتاب سنجی برای تجزیه و تحلیل پیشینه پژوهش ارزشیابی اساتید دانشکده پزشکی در پایگاه داده Web of Science (WOS) استفاده شد. روش شناسی شامل چهار مرحله جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل داده ها، تصویر سازی داده ها و تفسیر داده ها بود.
نتایج: ۳۴۸ مطالعه منتشر شده بین سال های ۱۹۵۷ و ۲۰۲۴ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج رشد ثابتی را در تعداد انتشارات در طول زمان با نرخ رشد سالانه ۵,۱ درصد نشان داد. پربازده ترین کشورها از نظر انتشارات عبارتند از: ایالات متحده، استرالیا، انگلستان، کانادا و آلمان. پر استناد ترین نشریات عبارت بودند از: Academic Medicine، BMC Medical Education و Medical Teacher. این تجزیه و تحلیل همچنین نشان داد که همکاری انجام شده در این مطالعات بینالمللی بوده و ۱۸,۶۸ درصد از مطالعات دارای نویسندگانی از کشورهای مختلف هستند.
نتیجهگیری: این تحلیل کتابسنجی یک مرور کلی از پیشینه پژوهش ارزشیابی اساتید دانشکده پزشکی ارائه میکند و رشد و روند در این زمینه را نشان می دهد. این مطالعه اهمیت در نظر گرفتن طیف وسیعی از عوامل، از جمله انگیزه، مشارکت، ادراک، و عوامل زمینه ای، هنگام طراحی و اجرای برنامه های ارزشیابی را نشان می دهد.
منصور دیلمی، هانیه راد، طیبه زارعی، مهرداد صیادی نیا، بی بی منا رضوی، سمیه مهرپور، مریم ضیایی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: این مطالعه بهکارگیری مدلهای هوش مصنوعی زبانی بزرگ را با هدف ایجاد یک رابط کاربرپسند برای بررسی شواهد معتبر در زمینه پیشگیری و مراقبت از سکته مغزی دنبال کرد.
روش کار: برای این منظور، تحقیقی مروری بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴ صورت گرفت که تمرکز آن بر روی مرورهای عمومی از پایگاههای دادهای مانند PubMed و Cochrane Library بود. مقالات جمعآوریشده به منظور طراحی یک ربات چت بر اساس مدل meta-llama/Meta-Llama استفاده شدند. برای تضمین دقت و ارتباط بهتر پاسخها، مراحل پیش پردازش خاصی انجام شد. تنها راهنماها و مطالعات مروری چتری که خود مبتنی بر مرور سیستماتیک بودند در این پایگاه داده وارد شدند.
نتایج: این مدل، که بهصورت تعبیه شده در یک وبسایت در دسترس قرار گرفته، از دادههای بیش از ۱۰۰۰ مطالعه خلاصهشده در ۲۲۸ مرور سیستماتیک استفاده میکند و اطلاعات بیش از ۱ میلیون بیمار را در بر میگیرد. هدف این ربات چت ارائه پاسخهایی مبتنی بر شواهد به پرسشهاست و توانایی آن در حفظ تمرکز بر روی دادههای آموزشی، بدون انحراف به موضوعات نامرتبط، جالب توجه است.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که این مدل میتواند پاسخهای مفصلتری نسبت به رابطهای استاندارد مانند ChatGPT ارائه دهد. البته، این مدل فعلاً محدود به زبان انگلیسی است.
سمیه مهرپور، طیبه زارعی، مهرداد صیادی نیا، مجید وطن خواه، پوریا ادیبی، بی بی منا رضوی، مهرداد ملک شعار،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: آموزش پزشکی مبتنی بر شایستگی (CBME) یک رویکرد نوین در آموزش پزشکی است که به جای اینکه زمان را به عنوان معیار اصلی قرار دهد، بر توسعه مهارتها و شایستگیهای خاص تأکید میکند.
روش کار: برای این مرور سیستماتیک، ما به جستجوی دقیق در پایگاههای داده مختلف، هم به زبان فارسی و هم به زبان انگلیسی، پرداختیم تا مطالعات منتشر شده بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۴ در زمینه آموزش پزشکی مبتنی بر شایستگی (CBME) در رشته بیهوشی در ایران را شناسایی کنیم. تنها مطالعاتی که معیارهای خاصی را از نظر کیفیت و relevancy دنبال میکردند، وارد فرآیند بررسی شدند.
یافتهها: در این مرور سیستماتیک، ما به بررسی ده مطالعه پرداختیم که در مجموع ۱۱۶۲ شرکتکننده داشتند. این مطالعات که از سال ۲۰۱۷ در ایران آغاز شدهاند، در سه زمینه اصلی دستهبندی شدند: بررسی اثربخشی مداخلات آموزشی بر روی صلاحیت بالینی در بیهوشی، شناسایی عوامل موثر بر صلاحیت بالینی و همچنین بررسی ارتباط بین مهارتهای غیر فنی و صلاحیت بالینی در این حوزه.یافتهها نشان میدهند که مداخلات آموزشی هدفمند و روشهای ارزیابی و آموزش مبتنی بر شایستگی میتوانند به طور قابل توجهی صلاحیت بالینی در زمینه بیهوشی را افزایش دهند.
نتیجهگیری: مطالعات در زمینه بیهوشی بهخصوص در ایران هنوز محدود هستند، اما این مرور سیستماتیک نشان میدهد که ادغام مداخلات آموزشی، روشهای ارزیابی و آموزش مبتنی بر شایستگی میتواند تأثیر مثبتی بر صلاحیت بالینی در این حوزه داشته باشد.
مهرداد ملک شعار، بی بی منا رضوی، مهرداد صیادی نیا، مجید وطن خواه، پوریا ادیبی، طیبه زارعی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف: با توجه به تحولات سریع در حوزه آموزش پزشکی، شناخت روندها و الگوهای همکاری پژوهشی در این زمینه از اهمیت ویژهای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تحولات پژوهشی در حوزه آموزش الکترونیکی پزشکی، به طور خاص در تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی، انجام شده است.
روش ها: در این پژوهش، با بهرهگیری از روش کتابشناسی و با استفاده از پایگاه اطلاعاتی Web of Science، به بررسی تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی در حوزه یادگیری الکترونیکی پزشکی پرداخته شد. دادههای مورد نیاز این پژوهش در ژانویه ۱۴۰۳ جمعآوری و با استفاده از نرمافزار R و پکیج bibliometrix تحلیل شدند.
یافته ها: این پژوهش با تحلیل کتابشناختی ۲۷۰ مقاله استخراج شده از ۱۳۵ منبع، به بررسی تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی در حوزه یادگیری الکترونیکی پزشکی پرداخت. یافتهها نشان میدهد که میانگین عمر مقالات مورد بررسی ۴,۸۵ سال بوده و هر مقاله به طور متوسط ۹.۳۹۳ بار به سایر پژوهشها استناد شده است. شبکه مرجعی این مقالات شامل ۹۶۸۹ مرجع و ۵۳۳ کلمه کلیدی بوده است. همچنین، هر مقاله به طور متوسط توسط ۴.۶۱ نویسنده به طور مشترک تدوین شده است که نشاندهنده همکاری گسترده پژوهشگران ایرانی در این حوزه است. با این حال، همکاریهای بینالمللی در این زمینه محدود بوده است. دانشگاههای تهران، شیراز، مشهد و علوم پزشکی ایران بیشترین سهم را در تولیدات علمی این حوزه داشتهاند. تحلیل شبکههای همکاری نیز نشاندهنده پراکندگی مراکز پژوهشی فعال در این حوزه و عدم تمرکز تحقیقات در یک یا چند مرکز خاص است.
نتیجه گیری: این مطالعه کتابسنجی یک تغییر موضوعی مهم پس از کووید-۱۹ را شناسایی میکند و بر تأثیر همهگیری بر تحقیقات آموزش پزشکی تأکید میکند. همکاری بین نویسندگان ایرانی محدود است و شبکه نسبتا ضعیفی را نشان داد. فقدان همکاری بین المللی در مقالات منتشر شده بر نیاز به تقویت تلاش های تعاونی در سطح ملی و بین المللی تأکید می کند. یافتهها بینشهای ارزشمندی را در مورد چشمانداز پژوهشی در حال تحول و پویایی همکاری در آموزش پزشکی مجازی در ایران ارائه میکنند.