میترا سرشار، سید کامران سلطانی عربشاهی، لیلا جویباری، فاطمه مهرآور، نادر ممتازمنش، اکرم ثناگو، غلامرضا حسن زاده،
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار - تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه و هدف: نتایج تحقیقات نشان داده است که یکی کلیدهای مهم یادگیری "روش تدریس" است و تاثیر سایر عوامل مثل خصوصیات فردی مدرس بر یاد گیری دانشجو، بسیارناچیز است. لذا در سا ل های اخیر، آموزش پزشکی دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده و روشهای جدید آموزشی متنوعی ابداع شده است. هدف از این مطالعه تبیین تجربیات و دیدگاه اعضاء هیات علمی علوم پایه دانشکده پزشکی در خصوص روشهای مختلف تدریس میباشد.
روشها: مطالعه حاضر به صورت پژوهش کیفی به منظور درک تجارب و دیدگاههای اعضاء هیات علمی استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل اعضای هیات علمی گروههای علوم پایه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۹۲ بودند. حجم نمونه ۲۰ استاد که به روش نمونهگیری هدفمند وارد مطالعه شدند. به منظور جمعآوری دادهها از مصاحبههای باز و نیمه ساختار بصورت انفرادی استفاده شد. دادهها با استفاده از روش تحلیل محتوی مرسوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: درون مایههای اصلی بر گرفته از این مطالعه "روشهای مختلف تدریس"، " علل انتخاب و به کارگیری روشهای مختلف تدریس" و "موانع و تسهیل کنندههای انتخاب روشهای تدریس" بوده است. روشهای مختلف تدریس در بین اساتید در سه دستهی کلی روشهای سنتی، روشهای نوین، روشهای ادغام یافته و تلفیقی دستهبندی گردیدند. علل انتخاب و به کارگیری روشهای مختلف تدریس زمان آموزش در این مطالعه، میتوان به تجهیزات آموزش، شخصیت استاد و میزان علاقمندی او، عملکرد صحیح سیستم و نظام آموزشی اشاره نمود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نمایانگر آن است علی رغم این که اکثر اساتید علوم پایه با اجرای روشهای نوین آموزشی موافق بودند اما به دلیل عدم وجود بسترهای مناسب و وجود موانع اجرایی، این روشها را برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی مناسب تر دانستهاند. از طرفی این مطالعه نشان داد که اساتید و دانشجویان آمادگی تحول و نوسازی نظام آموزش پزشکی را دارند. تحول در نظام آموزشی نیازمند کنشگرانی است که بتوانند خوب فکر کنند، خوب نظریهپردازی نمایند، استدلال کنند و بتوانند نظریههای جدید را در عرصه عمل به کار گیرند.