دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 98-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Malekshoar M, Razavi B B M, Sayadinia M, Vatankhah M, Adibi P, Zarei T. Bibliographic review of virtual medical education studies in Iran. DSME 2025; 11 (1) :87-98
URL: http://dsme.hums.ac.ir/article-1-437-fa.html
ملک شعار مهرداد، رضوی بی بی منا، صیادی نیا مهرداد، وطن خواه مجید، ادیبی پوریا، زارعی طیبه. بررسی کتابشناختی مطالعات آموزش مجازی پزشکی در ایران. راهبردهای توسعه در آموزش پزشکی. 1403; 11 (1) :87-98

URL: http://dsme.hums.ac.ir/article-1-437-fa.html


مرکز تحقیقات بیهوشی، مراقبت های ویژه و کنترل درد، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
چکیده:   (647 مشاهده)

هدف: با توجه به تحولات سریع در حوزه آموزش پزشکی، شناخت روندها و الگوهای همکاری پژوهشی در این زمینه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تحولات پژوهشی در حوزه آموزش الکترونیکی پزشکی، به طور خاص در تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی، انجام شده است.
روش ها: در این پژوهش، با بهره‌گیری از روش کتاب‌شناسی و با استفاده از پایگاه اطلاعاتی Web of Science، به بررسی تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی در حوزه یادگیری الکترونیکی پزشکی پرداخته شد. داده‌های مورد نیاز این پژوهش در ژانویه 1403 جمع‌آوری و با استفاده از نرم‌افزار R و پکیج bibliometrix تحلیل شدند.
یافته ها: این پژوهش با تحلیل کتابشناختی 270 مقاله استخراج شده از 135 منبع، به بررسی تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی در حوزه یادگیری الکترونیکی پزشکی پرداخت. یافته‌ها نشان می‌دهد که میانگین عمر مقالات مورد بررسی 4.85 سال بوده و هر مقاله به طور متوسط 9.393 بار به سایر پژوهش‌ها استناد شده است. شبکه مرجعی این مقالات شامل 9689 مرجع و 533 کلمه کلیدی بوده است. همچنین، هر مقاله به طور متوسط توسط 4.61 نویسنده به طور مشترک تدوین شده است که نشان‌دهنده همکاری گسترده پژوهشگران ایرانی در این حوزه است. با این حال، همکاری‌های بین‌المللی در این زمینه محدود بوده است. دانشگاه‌های تهران، شیراز، مشهد و علوم پزشکی ایران بیشترین سهم را در تولیدات علمی این حوزه داشته‌اند. تحلیل شبکه‌های همکاری نیز نشان‌دهنده پراکندگی مراکز پژوهشی فعال در این حوزه و عدم تمرکز تحقیقات در یک یا چند مرکز خاص است.
نتیجه گیری: این مطالعه کتاب‌سنجی یک تغییر موضوعی مهم پس از کووید-19 را شناسایی می‌کند و بر تأثیر همه‌گیری بر تحقیقات آموزش پزشکی تأکید می‌کند. همکاری بین نویسندگان ایرانی محدود است و شبکه نسبتا ضعیفی را نشان داد. فقدان همکاری بین المللی در مقالات منتشر شده بر نیاز به تقویت تلاش های تعاونی در سطح ملی و بین المللی تأکید می کند. یافته‌ها بینش‌های ارزشمندی را در مورد چشم‌انداز پژوهشی در حال تحول و پویایی همکاری در آموزش پزشکی مجازی در ایران ارائه می‌کنند.
 

متن کامل [PDF 856 kb]   (50 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/10/26 | پذیرش: 1403/2/30 | انتشار: 1403/3/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به راهبردهای توسعه در آموزش پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Development Strategies in Medical Education

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License